Online teamontwikkeling

Teamontwikkeling tijdens Corona

Online werken en communiceren op afstand

Eerlijk is eerlijk, ik moest wel eventjes een drempel over om online te gaan vergaderen. Voor Corona stapte ik voor een overleg toch liever even in mijn auto om naar een opdrachtgever te rijden want “dat praatte toch altijd makkelijker dan over de telefoon”.  En daar was de opdrachtgever het meestal roerend mee eens.  Maar ja, ook ik moest door Corona dus die drempel over van “online overleg”.

De eerste keren vergaderen via een Video-call was nogal onwennig en rommelig. We waren afwachtend om iets te zeggen en we stonden vooral in de luistermodus als onze manager iets zei. Geen geintjes, geen oogcontact en het was lastig aanvoelen hoe mijn teamleden in een discussie zaten. Na een aantal video-calls vertelde een collega dat ze het contact miste, er was geen echte verbinding meer tussen de teamleden. “Aha”, dacht ik, “wederom het bewijs dat je nooit de enige bent in een groep die iets denkt of voelt”.

Teamcultuur werd nog duidelijker tijdens virtueel overleg

We hadden zo ongeveer al ons werk laten vallen en onze prioriteit lag volledig op het managen van de consequenties van het Corona-virus. We moesten dit samen doen, de materie was nieuw en de manier van samenwerken ook.

Het viel me op dat de bestaande teamcultuur nog sterker naar voren kwam tijdens een video call dan in “real live”. Introverte, stille collega’s zeiden niets. Soms alleen “hallo” en “fijne dag nog”.  Andere (dominantere) collega’s waren veel aan het woord en trokken werk naar zich toe. Na zo’n 2 weken begon die scheve werkverdeling te wringen maar er werd tijdens het virtuele overleg niets over gezegd. Er werden wel aparte video-calls gehouden om te mopperen en we vroegen ons dan af ‘waar die andere collega’s toch aan werkten?’. Toen ik ophing realiseerde ik me dat ons team door de Corona-crisis was teruggevallen van een zelfstandig werkend team naar een team dat zich afhankelijk stelde van de manager en waar onderlinge bondjes ontstonden.

De virtuele team-lunch die door de manager was ingeschoten kwam op het juiste moment. Tijdens deze lunch kregen we de opdracht om een kledingstuk mee te nemen waar we goede herinneringen aan hadden of trots op waren. We hebben enorm gelachen toen de virtuele lunch begon. Collega’s hadden er veel werk van gemaakt; van een zelf gemaakt kinderjurkje (die nog steeds paste!), gabber-outfit, galajurk (die niet meer paste :-)) en een geblokte blouse met lederhozen. De toegevoegde waarde van de opdracht was dat we ook het verhaal achter het kledingstuk moesten vertellen. Hierdoor leerden we elkaar beter en op een andere manier kennen. Na deze lunch werd het veel makkelijker om ons kwetsbaar op te stellen en te vertellen waar we mee zaten. De scheve werkdruk werd ook op tafel gelegd en de taken werden herverdeeld en overgedragen. Het resultaat was dat alle teamleden meer betrokken waren, zich nuttig voelden en konden bijdragen aan de opdracht die het team had.

Online ontwikkeling

Inmiddels zijn we een paar weken verder en MS Teams, Zoom en Cisco Meet zijn niet meer weg te denken uit ons huidige dagelijks werk. Wij hebben ontdekt dat een virtuele omgeving prima gebruikt kan worden bij (team)ontwikkeling. Binnen HRM Allround hebben we de workshops aangepast aan de ‘nieuwe (tijdelijke) werkelijkheid’. De programma’s bestaan nu uit meerdere korte workshops (van 1,5-2 uur) zodat de aandacht ‘achter het scherm’ aanwezig blijft en het geleerde tussentijds in praktijk kan worden geoefend.

Karin

Author Karin

More posts by Karin