Schrijf iets over een sneeuwpop

Tijdens mijn workshops leg ik regelmatig de psychologische voorkeuren van Carl Gustaf Jung uit. Jung was een Zwitsere psychiater en psycholoog die bekend staat als de grondlegger van een aantal belangrijke psychologische theorieën.

3 combinaties

Ik behandel altijd 3 combinaties van Jungs voorkeuren waarvan introvert versus extravert (ofwel de manier waarop we reageren op externe en innerlijke ervaringen) en denken versus voelen (de wijze waarop we tot een besluit komen snel begrepen worden. De derde combinatie, van gewaarworden versus intuïtie (de manier waarop we informatie in ons opnemen en verwerken) is wat lastiger te bevatten en daarom doe ik daar altijd de oefening van de sneeuwpop mee.

Gewaarworden versus intuïtie

Ik vraag iedereen iets over een sneeuwpop te schrijven, ze hebben 5 minuten de tijd en er mogen geen vragen gesteld worden.

  • Mensen met een voorkeur voor GEWAARWORDEN noteren hier vaak aanwijzingen over hoe je een sneeuwpop moet maken, een beschrijving of een verhaal over een specifieke sneeuwpop die ze zelf ooit gemaakt hebben.
  • Mensen met een voorkeur voor INTUITIE beginnen hier vaak met “Er was eens een sneeuwpop en hij heette…

Mooie inzichten en verhalen

Onlangs had ik een team waarin we ook weer deze oefening hebben gedaan. Gelukkig startte een deelnemer met een opsomming van de ingrediënten van een sneeuwpop (2 bollen, winterwortel, muts en sjaal, bezem, etc). Als daarna de uitgebreide verhalen worden voorgelezen wordt het verschil snel duidelijk en wordt er ook nog even gelachen (ook niet onbelangrijk tijdens een workshop).

Ikzelf heb een voorkeur voor gewaarworden en vind de verhalen altijd erg leuk om te horen. De laatste keer heb ik me voorgenomen om een aantal te bewaren en (met toestemming van de schrijver) met jullie te delen om inzicht te geven in hoe verschillend we de informatie om ons heen opnemen en verwerken. En omdat het gewoon ook leuk is om te lezen 😊

dominique

Author dominique

More posts by dominique